Бенедикт II (лат. Benedictus PP. II; ? - 8 мај 685) — римски папа од 26 јуни 684 до 8 мај 685[1]. Неговото папство, долго време не било признаено од византискиот цар, меѓутоа тој успеал да воспостави дружељубиви односи со правните семејства. Го регулирал прашањето за потчинетоста на равенската епархија. Се борел против монотелитизмот.

Benedictus II
Родено име Бенедикт II
Папа од 26 јуни 684
Папа до 8 мај 685
Претходник Папа Лав II
Наследник Папа Јован V
Роден ?
Рим
Починал 8 мај 685
Рим
Други папи по име Бенедикт (појаснување)

Наводи

уреди