Папа Дамас I

римски папа

Дамас I (лат.:Damasus I; 300 или 30511 декември 384) — римски папа од 1 октомври 366, па сѐ до својата смрт.[1] Се родил во Лузитанија, во свештеничко семејство. Имено, Дамас му дал инструкции на Јероним Стридонски во започнувањето со преводот на Библијата на латински јазик. Преводот се смета за најдобар на латински јазик и е познат како ''Вулгата''. Покрај тоа, тој е познат и по тоа што се занимавал во црковната борба против аријанството. Во негово време, спорот околу аријанизмот бил решен во полза на папската позиција. Папата ги отворил катакомбите кои биле затворени во времето на Диоклецијан.

Дамас I
Родено име Дамас I
Папа од 366
Папа до 11 декември 384
Претходник Папа Либериј
Наследник Папа Сирициј
Роден 300
Починал 11 декември 384
Рим, Италија
Други папи по име Дамас

Бил прогласен за светец, а неговиот празник во католичката црква се празнува на 11 декември.

Наводи уреди