Свети Сотер (неговото име произлегува од зборот soter (sō tēr)), понекогаш нарекуван Папата на милосрдието, бил папа од 166 до 174 (Ватикан смета дека точната дата е помеѓу 162 или 168 до 170 или 177)[1].

Родено име Сотер
Папа од 166
Папа до 174
Претходник Папа Аницет
Наследник Папа Елевтериј
Роден непознато
Починал 174
Рим, Италија
Други папи по име Сотер

За првпат овој папа бракот го објавува за валиден но како предуслов да се држи во тајност кој брак би бил благословен од страна на свештеник. Сотер е роден во Фонди, Италија и починал, според традицијата, како маченик. Негов празник е 22 април.

Наводи уреди