Марин I (лат. Marinus PP. I;  ? - 15 мај 884) — римски папа од 16 декември 882 до 15 мај 884[1]. Во 869, улествувал на Четвртиот цариградски собор. Скоро по избирањето за папа, му го вратил називот кардинал на Формоз, кој подоцна станал папа. Го проколнал патријархот Фотиј. Во некои извори се споменува како Мартин Втори.

Marinus I
Родено име Марин I
Папа од 16 декември 882
Папа до 15 мај 884
Претходник Папа Јован VIII
Наследник Папа Адријан III
Роден ?
Рим
Починал 15 мај 884
?
Други папи по име Марин (појаснување)

Наводи уреди