Симах (лат. Symmachus PP.; ? - 19 јули 514) — римски папа од 22 ноември 498 до 19 јули 514[1]. Се родил на Сардинија. Бил избран за папа, откако го победил кардиналот Лаврентиј. За да стане папа го корумпирал остроготскиот крал теодорх. Нивната антивизантиска позиција се совпаѓала. По неговото враќае во Рим, бил донесен декрет, со кој се збранувало да се врши каква било предизборна агитација, сѐ додека еден папа е жив. Во тој декрет, се вели дека пишувало и дека папата е оној којшто треба да го именува својот наследник, ако таква ситуација не се исполни поради н еочекувана смрт на папата. Во таква ситуација новиот папа го избираат свештениите. Предвремената форма на избор од страна на свештенството била укината. Византија силно го обвинувала, дека врши неканонски дејствија, па дуруи и прељуба, но имал шанса да се оправда.

Symmachus
Родено име Симах
Папа од 22 ноември 498
Папа до 19 јули 514
Претходник Папа Анастасиј II
Наследник Папа Хормизд
Роден ?
Починал 19 јули 514
Други папи по име Симах

Наводи уреди