Папа Паскал I

римски папа

Паскал I (лат. Paschalis PP. I; ? - 11 февруари 824) — римски папа од 25 јануари 817 до 11 февруари 824[1]. Заземај став на негирање по однос на прашањето за Луј I Побожниот. Тој го обвинувал за извршување на тортура, но својата вина ја негирал. Бил загрижен за мисионерството во Скандинавија.

Paschalis I
Родено име Паскал I
Папа од 25 јануари 817
Папа до 11 февруари 824
Претходник Папа Стефан IV
Наследник Папа Евгениј II
Роден ?
Рим
Починал 11 февруари 824
Рим
Други папи по име Паскал (појаснување)

Наводи

уреди