Јован IV (лат. Johannes PP. IV; ? - 12 октомври 642) — римски папа од 24 декември 640 до 12 октомври 642[1]. Го осудил монотелитизмот како ерес. Тој ги ослободил Далмација и Истра од словенско ропство.

Johannes IV
Родено име Јован IV
Папа од 24 декември 640
Папа до 12 октомври 642
Претходник Папа Северин
Наследник Папа Теодор I
Роден ?
Далмација
Починал 12 октомври 642
?
Други папи по име Јован (појаснување)

Наводи

уреди