Григориј V (лат. Gregorius PP. V; 970/972 - 18 февруари 999) г. — римски папа од 3 мај 996 до 18 февруари 999[1]. Тој бил син на војводата на Корушка Отон I и правнук на царот на Светото Римско Царство Отон I. Го наследил папата Јован XV на не повеќе од 26 години. Пред тоа, бил капелан на својот близок роднина, царот Отон III, кој и го предложил Бруно за папа.

Gregorius V
Родено име Бруно Корушки
Папа од 3 мај 996
Папа до 18 февруари 999
Претходник Папа Јован XV
Наследник Папа Силвестер II
Роден 970/972
Саксонија
Починал 18 февруари 999
Рим
Други папи по име Грегориј (појаснување)

Грегориј V е првиот германски папа. Неговата смрт настапува ненадејно и постојат сомневања дека не била природна.

Наводи

уреди