Агатон (латински: Agatho PP.; околу 577 - 10 јануари 681) — римски папа од 27 јуни 678 до 10 јануари 681[1].

Агатон
Папа од 27 јуни 678
Папа до 10 јануари 681
Претходник Папа Дон
Наследник Папа Лав II
Роден околу 577
Сицилија
Починал 10 јануари 681
Рим
Други папи по име Агатон

Се родил на Сицилија. потекнувал од благородничко семејство, а неговите родители кои биле големи верници му дале големо образование. По нивната смрт, тој ја споделил сопственоста со сиромашните. Бил монах во манастирот св. Ерми во Палермо. Според хрониките, Агатон имал повеќе од 100 години кога бил избран за папа[2] (според некои извори, тој е роден во 577). Ако ова е точно, тој е папата кој живеел најдолго, но многу веројатно е дека неговата возраст е преувеличена. На Латеранскиот собор, одржан во 680, им се спротивставил на монотелитистите.

Наводи

уреди