Отвори го главното мени

Папа Сергиј II (лат. Sergius PP. II)(? - 27 јануари 847) бил римски папа од јануари 844 до 27 јануари 847. Седнал на светата столица од страна на римската аристократија, но против волјата на Лотар I, меѓутоа го крунисал неговиот син Луј како крал на Лангобардите. Во негово време, симонијата заземала големи размери.

Sergius II
200px
Родено име Сергиј II
Папа од јануари 844
Папа до 27 јануари 847
Претходник Папа Григур IV
Наследник Папа Лав IV
Роден ?
Рим
Починал 27 јануари 847
?
Други папи по име Сергиј (појаснување)