Папа Евсевиј

римски папа

Евсевиј (лат. Eusebius) — римски папа во периодот од 18 април 309 или 310 до 17 август 309 или 310 г[1]. Според Liberian Catalogue тој бил епископ на Рим 4 месеца и 16 денови. Евсевиј починал во прогонство во Сицилија и бил погребан во гробницата на Папа Каликст I. Чествувањето на овој папа е на 26 септември.

Евсевиј
Родено име Евсевиј
Папа од 18 април 309
Папа до 17 август 309
Претходник Папа Марцел I
Наследник Папа Miltiades
Роден непознато
Починал 17 август 309
Сицилија Италија
Други папи по име Папа Евсевиј
Евсевиј (римски папа)

Наводи

уреди