Папа Милтијад

римски папа

Милтијад — римски папа во периодот од 10 јули 310 до 10 или 11 јануари 314 година[1]. Овој папа по потекло бил од Африка, но за неговиот живот многу малку е познато. Борбата против монтанизмот се препишува како негова најголема заслуга.

Милтијад
Родено име Милтијад
Папа од 10 јули 310
Папа до 10 или 11 јануари 314
Претходник Папа Евсевиј
Наследник Папа Силвестер I
Роден непознато
Северна Африка
Починал 10 или 11 јануари 314
Рим Италија
Други папи по име Евсевиј

Тој е првиот папа по крајот на прогонувањето на христијаните по подпишувањето на Миланскиот едикт во 313 година.

Наводи уреди