Павле V (лат. Paulus PP. V; 17 септември 1552 - 28 јануари 1621) — римски папа од 16 мај 1605 до 28 јануари 1621[1]. По потекло бил од Сиена. Учел право и како свештеник отишол во папскаслужба. Папата Климент VIII го назначил за дипломат во односите со шпанскиот крал Филип II. Тој го назначил својот 27-годишен роднина за кардинал, а своето презиме Кафарели го сменил во Боргезе. Во 1616, со декрет од индексот на забранетите книги го осудил делото на Коперник „За движењето на небесните тела“. По негова иницијатива бил започнат процес против Галилео Галилеј. Забрането било да се тврди дека „Сонцето не се движи во круг околу Земјата и дека Земјата не е центар на вселената“.

Paulus V
Родено име Камило Боргезе
Папа од 16 мај 1605
Папа до 28 јануари 1621
Претходник Папа Лав XI
Наследник Папа Григориј XV
Роден 17 септември 1552
Рим
Починал 28 јануари 1621
Рим
Други папи по име Павле (појаснување)

Наводи

уреди