Папа Дамас II

римски папа

Дамас II (лат. Damasus PP. II; ? - 9 август 1048) — римски папа од 17 јули 1048 до 9 август 1048[1]. Бил епископ на Бресанон. Бил назначен за папа по онесениот указ од страна на германскиот цар Хенрих III. Умрел во Палестрина од маларија. Погребан е во црквата Сан-Лоренцо-фуори-ле-Мура во Рим.

Дамас II
Родено име Попо
Папа од 17 јули 1048
Папа до 9 август 1048
Претходник Папа Бенедикт IX
Наследник Папа Лав IX
Роден ?
Баварија
Починал 9 август 1048
Палестрина, Италија
Други папи по име Дамас (појаснување)

Наводи

уреди