Геласиј I (лат. Gelasius PP. I; ? - 21 ноември 496) — римски папа од 492 до 21 ноември 496[1]. Тој бил писател, претставник на раната средновековна литература на латински јазик. Влегол во конфликт со цариградскиот патријарх. Тој се борел против ереста.

Gelasius I
Родено име Геласиј I
Папа од 492
Папа до 1 март 496
Претходник Папа Феликс III
Наследник Папа Анастасиј II
Роден ?
северна Африка или Рим
Починал 21 ноември 496
Рим, Италија
Други папи по име Геласиј

Надворешни врски уреди

Наводи уреди