Урбан VIII (лат. Urbanus PP. VIII; 5 април 1568 - 29 јули 1644) — римски папа од 29 септември 1623 до 29 јули 1644[1]. Во 1606 бил назначен за кардинал од страна на папата Павле V, а истата година станал и епископ на Сполето. Откако станал папа, станал и активен покровител на своите роднини. Семејството Барберини станало семејство на кардиналите и најдоходно семејство во папската држава. Се покажало дека во негово време се ратило времето на ренесансата. Во 1625, повторна објавена како јубилејна година, бил повикан да сведочи за папаската моќ. Неговото папство било во времето на Трисетгодишната војна, која во крв ја облеала скоро цела Европа.

Urbanus VIII
Родено име Мафео Барберини
Папа од 29 септември 1623
Папа до 29 јули 1644
Претходник Папа Григориј XV
Наследник Папа Инокентиј X
Роден 5 април 1568
Фиренца
Починал 29 јули 1644
Рим
Други папи по име Урбан (појаснување)
Палацо Барберини, изградена по наредба на папата Урбан VIII и посветена на семејството Барберини

Во негово време била отворена и летната папска резиденција во Кастел Гандолфо.

Папата Урбан VIII е познат и по тоа што до значителен степен настојувал да ги спроведува инквизиционите процеси, што кулминирало со судењето на Галилео Галилеј во 1633.

Наводи уреди