Папа Никола IV

Папа Никола IV (лат. Nicolaus PP. IV)(30 септември 1227 - 4 април 1292) бил римски папа од 22 февруари 1288 до 4 април 1292. Тој бил првиот францисканец којшто седнал на папската столица.

Nicolaus IV
NicholasIV.jpg
Родено име Џироламо Маски д'Асколи
Папа од 22 февруари 1288
Папа до 4 април 1292
Претходник Папа Хонориј IV
Наследник Папа Целестин V
Роден 30 септември 1227
Лискиано, Италија
Починал 4 април 1292
Рим
Други папи по име Никола (појаснување)