Лав VIII (лат. Leo PP. VIII; ? - 1 март 965) — римски папа од 6 декември 963 до 1 март 965[1]. На престолот дошол благодарение на поддршката од страна на императорот Отон I, на местото на папата Јован XII и победувајќи го Бенедикт V, па поради тоа неговото папство е оспорувано. Заслужил голем углед поради својот аскетизам, половина век по заборавената порнократија.

Leo VIII
Родено име ?
Папа од 6 декември 963
Папа до 1 март 965
Претходник Папа Јован XII
Наследник Папа Бенедикт V
Роден ?
Рим
Починал 1 март 965
Рим
Други папи по име Лав (појаснување)

Наводи уреди