Папа Агапит I

Агапит I (лат. Agapetus PP. I; ? - 22 април 536) — римски папа од 5 мај 535 до 22 април 536. Тој бил Римјанин. Бил испратен од готскиот крал Теодад во Константинопол, за да го предомисли императорот Јустинијан во отпочнувањето поход против Готите. Христијаните веруваат дека по пат излчил некој нем и слеп човек.

Agapetus I
Agapitus I.jpg
Родено име Агапит I
Папа од 5 мај 535
Папа до 22 април 536
Претходник Папа Јован II
Наследник Папа Силвериј
Роден ?
Рим
Починал 22 април 536
Константинопол
Други папи по име Агапит

НаводиУреди