Јован II (лат. Johannes PP. II; ? - 17 октомври 535) — римски папа од 2 јануари 533 до 17 октомври 532[1]. Тој бил Римјанин, по име Меркуриј. Станал првиот папа кој бил сменет.

Johannes II
Родено име Јован II
Папа од 2 јануари 533
Папа до 8 мај 535
Претходник Папа Бонифациј II
Наследник Папа Агапит I
Роден ?
Рим
Починал 17 октомври 535
Рим
Други папи по име Јован II

Наводи

уреди