Григориј III (лат. Gregorius PP. III; ? - 29 ноември 741) — римски папа од 18 март 731 до 29 ноември 741[1].

Gregorius III
Податотека:SangregorioIII.jpg
Родено име Григориј III
Папа од 18 март 731
Папа до 29 ноември 741
Претходник Папа Григориј II
Наследник Папа Захариј
Роден ?
Сирија
Починал 29 ноември 741
?
Други папи по име Григориј (појазнување)
Монета со ликот на папата Григориј III

На папската столица се наоѓал во т.н. трет период (604-882), кога дошло до големо проширување на христијанството и римската култура низ германските племиња. Во тој период, се случиле и војните против Арабјаните, во кои особено се истакнал Карло Мартел, кој ги победил во Битката кај Тур, со што го спречил нивното навлегување во Европа.

По смртта на франскиот крал Теодорих IV (737), папата го предложил Карло Мартел за да седне на престолот.

Папата Григориј III останал во добри односи со Карло Мартел, па дури му ја дал и титулата „патриција“ (заштитник на Рим).

Наводи

уреди