Папа Пиј VII

Пиј VII (лат. Pius PP. VII; 14 август 1740 - 20 август 1823) — римски папа од 14 март 1800 до 20 август 1823[1].

Pius VII
Родено име Грегорио Лујџи Барнаба Кјарамонти
Папа од 14 март 1800
Папа до 20 август 1823
Претходник Папа Пиј VI
Наследник Папа Лав XII
Роден 14 август 1740
Чезена, Италија
Починал 20 август 1823
Рим
Други папи по име Пиј (појаснување)

Тој бил папа во време, кога доминирала ситуацијата во Франција. Промените во црквартадовеле до намалување на нејзиното влијание. Во преговорите со Наполеон Бонапарт, било потврдено дека најголемиот број на Французи се Католици, но дека католичката црква повеќе не е на ниво на државна религија.

Во 1804, Наполеон побарал од папата да го круниса за цар, но овој одбил. Во 1806, Наполеон ја осовил и присоединил Папската Држава. Ппата го исклучил од црквата Наполеон, а тој го лишил папата од правата во Савона. Но, папата Пиј VII не попуштал додека бил во заробеништво и не именувал нови бискуи во Франција.

Во 1814, тој бил ослободен и на Виенскиот конгрес повторно се обновува постоењето на Папската Држава. Во 1815, тој го обновил постоењето на Исусовото општество.

Папата Пиј VII е погребан во базиликата Свети Петар во Рим.

Наводи уреди