Каликст II (лат. Callistus PP. II; околу 1065? - 13 декември 1124) — римски папа од 1 февруари 1119 до 13 декември 1124[1]. Тој бил четврти син на Вилхелм Велики. Важна работа кој ја извршил за време на своето папство е склучувањето н Вормскиот конкордат. На Латеранскиот собор во 1123, целосно потврдувајќи го конкордатот, папата истакнал дека секој којшто ветил дека ќе оди како крстоносец да се бори против неврниците, а нема да го исполни тоа ќе биде прикладно одвоен од црквата.

Callistus II
Родено име Гвидо Бургундски
Папа од 1 февруари 1119
Папа до 13 декември 1124
Претходник Папа Геласиј II
Наследник Папа Хонориј II
Роден околу 1065?
Кингеј, Франција
Починал 13 декември 1124
Рим
Други папи по име Каликст (појаснување)

Наводи уреди