Папа Адеодат II

Папа Адеодат II (лат. Adeodatus PP. II)(? - 17 јуни 676) бил римски папа од 11 април 672 до 17 јуни 676. До неговиот избор за папа, живеел во бенедиктскиот манастир Св.Еразмо. За време на неговото папство успеал да воведе дисциплина во манастирите. Бил против монотелтизмот. Тој благословил неколку избрани водопади во Венеција.

Adeodatus II
Adeodatus II.jpg
Родено име Адеодат II
Папа од 11 април 672
Папа до 17 јуни 676
Претходник Папа Виталијан
Наследник Папа Дониј
Роден ?
Рим
Починал 17 јуни 676
Рим
Други папи по име Адеодат (појаснување)