Адријан II (лат. Hadrianus PP. II; 792 - 14 декември 872) — римски папа од 14 декември 867 до 14 декември 872[1]. Бил роднина на папите Стефан IV и Сергиј II. Водел дипломатски преговори со Луј II. Во 869, го осудил однесувањето на патријархот Фориј против папскиот престол. Ја поддржувал мисијата на солунските браќа Кирил и Методиј.

Hadrianus II
Родено име Адријан II
Папа од 14 декември 867
Папа до 14 декември 872
Претходник Папа Никола I
Наследник Папа Јован VIII
Роден 792
Рим
Починал 14 декември 872
?
Други папи по име Адријан (појаснување)

Наводи уреди