Папа Григориј IV

Папа Григур IV (лат. Gregorius PP. IV)(? - 25 јануари 844) бил римски папа од октомври 827 до 25 јануари 844. Тој ја признал светската власт над духовната, меѓутоа затоа го подржал востанието на Лотар I против Луј I Побожниот. Ја реконструирал базиликата Сан Марко во Рим. Го воспоставил денот на сите светци на 1 ноември.

Gregorius IV
Gregory-IV Raban-Maur.jpg
Родено име Григур IV
Папа од октомври 827
Папа до 25 јануари 844
Претходник Папа Валентин
Наследник Папа Сергиј II
Роден ?
?
Починал 25 јануари 844
?
Други папи по име Григур (појаснување)