Папа Јован XXII

Јован XXII (лат. Johannes PP. XXII; 1244 или 1249 - 4 декември 1334) — римски папа од 7 август 1316 до 4 декември 1334. Бил избран запапа во Лион по продолжителните несогласувања меѓу француските и италијанските кардинали. Тој цврсто ја утврдил папската столица во Авињон. Во неговот папство, тој ја забранил алхемијата во Италија. Спорот околу тоа бил решен со булата од 1321. Оставил богатство вредно 750.000 флорини.

Johannes XXII
John22.jpg
Родено име Жак д'Јуз
Папа од 7 август 1316
Папа до 4 декември 1334
Претходник Папа Климент V
Наследник Папа Бенедикт XII
Роден 1244 или 1249
Каор, Франција
Починал 4 декември 1334
Авињон, франција
Други папи по име Јован (појаснување)

НаводиУреди