Папа Бенедикт VI

Папа Бенедикт VI (лат. Benedictus PP. VI)(? - јуни 974) бил римски папа од 19 јануари 973 до јуни 974. Бил избран за папа со протекција од императорот Отон I. по смртта на Отон, бил критикуван од жителите на Рим, а бил убиен по наредба на еден римски политичар.

Benedictus VI
200px
Родено име ?
Папа од 19 јануари 973
Папа до јуни 974
Претходник Папа Јован XIII
Наследник Папа Бенедикт VII
Роден ?
Рим
Починал јуни 974
Рим
Други папи по име Бенедикт (појаснување)