Павле II (лат. Paulus PP. II; 23 февруари 1417 - 26 јули 1471) — римски папа од 30 август 1464 до 26 јули 1471[1]. Тој му бил миленик на папата Евгениј IV. Бил назначен за кардинал кога имал 23 години. Кога станал папа, мислел да ја ограничи прекумерната амбициозност на кардиналите, со која тие имале влијание и на понтификатот на папата. Многу лошо владеел, не бил хуманист и не ги поддржувал покорните. Започнатиот процес на инквизиција против хуманистите Помпониј Лет (1428-1497) и Платин (починал во 1481), покажал дека тие не претставуваат опасност за папата. Павел II наредил да бидат ослободени, а неговиот наследник Сикст IV го назначил Платин за префект на Ватиканската библиотека. Во 1464, во бенедиктијанскиот манастир во Субиако била претставена првата типографија на територијата на Италија. Во 1467, папата павле ја пренел во Ватикан.

Paulus II
Родено име Пјетро Барбо
Папа од 30 август 1464
Папа до 26 јули 1471
Претходник Папа Пиј II
Наследник Папа Сикст IV
Роден 23 февруари 1417
Венеција
Починал 26 јули 1471
Рим
Други папи по име Павле (појаснување)

Наводи уреди