Папа Еварист

римски папа

свети Еварист е петтиот папа, од околу 98 до 105[1]. Познат е уште како Арист.

{{{English name}}}
Родено име Климент
Папа од 98
Папа до 105
Претходник Папа Климент I
Наследник Папа Александар I
Роден непознато
Други папи по име Еварист

Малку се знае за Еварист. Според Liber Pontificalis тој е од семејство со потекло од Грција. Избран е во време на управувањето на римскиот цар Домицијан.

Наводи

уреди