Анастасиј II (лат. Anastasius PP. II; ? - 19 ноември 498) — римски папа од 24 ноември 496 до 19 ноември 498[1]. За него се знае многу малку, а има и различни тврдења. Официјално, според црквата, тој е светец. Данте Алигиери му наоѓа место во пеколот. Не успеал да воспостави единство со Цариград.

Anastasius II
Родено име Анастасиј II
Папа од 24 ноември 496
Папа до 19 ноември 498
Претходник Папа Геласиј I
Наследник Папа Симах
Роден ?
Починал 19 ноември 498
Рим, Италија
Други папи по име Анастасиј II

Надворешни врски

уреди

Наводи

уреди