Папа Марцелус I бил римски папа во периодот од 308 до 309 година.

Marcellus
Papa Marcelo I.jpg
Родено име Марцелиј
Папа од 308
Папа до 309
Претходник Папа Каус
Наследник Папа Евсебиј
Роден непознато
Починал 309
Рим Италија
Други папи по име Марцелиј (појаснување)

Според Liberian Catalogue тој бил епоскоп на Рим 1 година, 6 месеца и 20 денови. Овој светец се чествува на 16 јануари.