Јануари или коложег — првиот месец во годината според грегоријанскиот календар и еден од седумте месеци според овој календар што имаат 31 ден. Според јулијанскиот календар, месецот јануари почнува од 14 ден на грегоријанскиот календар.

Јануари, од молитвеникот на војводата од бери, 15 век

Потекло на зборот уреди

 
Богот Јанус со две лица

Јануари го добил името според грчкиот збор (Ιανουάριος) и латинскиот (-{Iānuārius}-). Наречен е според Римскиот бог Јанус, богот на сите почетоци, премини, куќни порти, Сонцето и светлината.

Името на првиот месец во годината води потекло од Римската митологија, од каде што потекнува и латински збор за порта - ianua. Јануари се сметал за порта кон остатокот од годината. Сепак во текот на историјата, јануари неколкупати си го променил своето официјално име. Така, долго време, во употреба бил саксонскиот назив Wulf-monath (со значење месец на волкот), како и кованицата на Карло Велики - Wintarmanoth (зимски / студен месец). На фински, јануари се вика tammikuu, што значи месец на дабот.

Јануари во другите словенски јазици уреди

Старото македонско име за месецот јануари е Коложег. Кај другите словенски и балкански јазици, најчесто се сретнува под имињата: Сечко, Сијечањ, Сичен, Леден, Просинец и сл.

Поважни Православни празници во јануари уреди

Јануари како тема во уметноста и во популарната култура уреди

Надворешни врски уреди


Наводи уреди

  1. Никола Гелевски и Владимир Мартиновски (приредувачи), Џинџуџе во земјата на афионите: Антологија на македонскиот краток расказ. Скопје: Темплум, 2022, стр. 346.
  2. Живко Николовски, Низа ситно нанижана. Скопје: Детска радост, 1985, стр. 15.
  3. Борис Леонидович Пастернак, Изабране песме. Нови Сад: Orpheus, 2011, стр. 54-55.
  4. YouTube, Djordje Balasevic Ne volim Januar (пристапено на 12.11.2017)
  5. DISCOGS, Mega City Four ‎– Tranzophobia (пристапено на 12.9.2020)
  6. YouTube, Pilot - January (1975) (пристапено на 12.11.2017)
  7. YouTube, Rani Mraz - Prvi januar popodne - (Audio 1979) HD (пристапено на 12.11.2017)