19 век

(Пренасочено од XIX век)
< XVIII век XIX век XX век >
01 02 03 04 05 06 07 08 09 10
11 12 13 14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27 28 29 30
31 32 33 34 35 36 37 38 39 40
41 42 43 44 45 46 47 48 49 50
51 52 53 54 55 56 57 58 59 60
61 62 63 64 65 66 67 68 69 70
71 72 73 74 75 76 77 78 79 80
81 82 83 84 85 86 87 88 89 90
91 92 93 94 95 96 97 98 99 00

19 век започнува на 1 јануари 1801 г. и завршува на 31 декември 1900 г.

НастаниУреди

Настани во МакедонијаУреди

АрхитектураУреди

УметностУреди

Настани во светотУреди

 
Мапа на светот одз 1897 година. Британската Империја (обележено розово) била една од најмоќните сили во 19 век.

1800-тиУреди

1810-тиУреди

 
1816: Шака Зулу се издигнува како водач на кралството Зулу

1820-тиУреди

1830-тиУреди

1840-тиУреди

1850-тиУреди

1860-тиУреди

 
Првиот брод плови низ Суецкиот Канал

1870-тиУреди

 
Александар Грејам Бел користи прототип на телефон

1880-тиУреди

1890-тиУреди

ЛичностиУреди

Личности од МакедонијаУреди

КнижевностУреди

Личности од светотУреди

АнтропологијаУреди

СликарствоУреди

Реализмот и романтизмот во раниот 19 веку доведуваат до импресионизмот и постимпресионизмот во втората половина на 19 век. Париз станува уметнички центар на светот.

МузикаУреди

Соната во текот на класичната ера созрева како примарна форма во инструменталните композиции во текот на 19 век. Голем дел од музиката се вбројува под романтична музика.

КнижевностУреди

НаукаУреди

Филозофија и религијаУреди

ПолитикаУреди

ОткритијаУреди

19 век како тема во уметностаУреди

  1. Viljem Batler Jejts, Kula. Beograd: Beogradski izdavačko-grafički zavod, 1978, стр. 142.