Модест Мусоргски

Модест Мусоргски, 1870 година

Модест Петрович Мусоргски (руски: Моде́ст Петро́вич Му́соргский; Карев, (21 март 1839 - Санкт Петербург, 28 март 1881) бил руски композитор. По чин бил официр, но ја напуштил воената служба за да се приклучи на руската петорка, но неговиот уметнички став и оригиналноста на музичкиот израз, кои се заснова на изворниот руски фолклор, останал независен. Во соло песните ги прикажува ликовите од нарадот и го доловува светот на детските доживувања. Во монументалната историска опера „Борис Годунов“ за носител на дејството е ставен народот. Во своето време не бил признаен, но со својот оригинален уметнички јазик отишол далеко пред своите современици и влијаел на импресионистите и композиторите од словенските земји.

Дела на МусоргскиУреди

Опери

  • „Ховашчина“
  • „Сорочински саем“
  • „Борис Годунов“

Клавирски циклус:

  • „Слики од изложба“

Симфонсиска песна:

  • „Ноќ на пустата планина“

Циклуси:

  • „Детска соба“
  • „Без сонце“
  • „Песни и танцувањето на смртта“