Лајош Кошут (унг. Kossuth Lajos, се изговара/lɒjoʃ ˈkoʃut/), роден на 19 септември 1802. во Монок – починал на 20 март 1894. во Торино (Италија), тој бил истакнат унгарски правник, политичар и вршител на должноста претседател на Кралството Унгарија во 1849. година. Во Англија и САД бил познат и признат како борец за слобода. Бил еден од најистакнатите водачи на унгарската револуција во 1848 година заедно со Иштван Сеѓењи и Шандор Петефи.

Лајош Кошут
Роден 19 септември 1802
Монок, Унгарија
Починал 20 март 1894
Торино, Италија

Надворечни врски

уреди

Кошутови дела

уреди