Северногермански Сојуз

Северногермански Сојуз (германски: Norddeutscher Bund) — државна заедница основана во август 1866 г. како воен сојуз помеѓу 22 држави од северна Германија со Прусија на чело. Јули 1867 трансформирана е во федерална држава. Сите овие земји ги обединила на едно место и била камен темелник за идната држава таканаречена Германско Царство, која го земала знамето и сите членови на овој сојуз.

Северногермански Сојуз
Norddeutscher Bund
Сојуз

1867–1871
Знаме Coat of arms
Местоположба на Северногермански Сојуз
Северногерманску Сојуз (црвена)
Главен град Берлин
Државно уредување Сојуз
Претседател
 -  1867–1871 Вилхелм I
Канцелар
 -  1867–1871 Ото фон Бизмарк
Законодавство Рајхстаг
 -  Сојузнички совет Бундесрат
Историски период неоимперијализам
 -  Договор за осојузување 18 август 1866
 -  Устав 16 април 1867
 -  Француско-пруска војна 19 јули 1870
 -  Обединување на Германија 18 јануари 1871
Денес во  Германија
 Данска
 Белгија
 Литванија
 Полска
 Чешка
 Русија

Држави

уреди
Држава Главен град
Кралства
  Прусија во целина
(со Лауенбург)
Берлин
  Саксонија Дрезден
Големи војводства
  Хесен
(само Горен Хесен, покраината северно од реката Мајна)
Гисен
  Мекленбург-Шверин Шверин
  Мекленбург-Штрелиц Нојштрелиц
  Олденбург Олденбург
  Саксонија-Вајмар-Ајзенах Вајмар
Војводства
  Анхалт Десау
  Брауншвајг Брауншвајг
  Саксонија-Алтенбург Алтенбург
  Саксонија-Кобург-Гота Кобург
  Саксонија-Мајнинген Мајнинген
Кнежевства
  Липе Детмолд
  Ројс-Гера (помлада линија) Гера
  Ројс-Грајц (постара линија) Грајц
  Шаумбург-Липе Бикебург
  Шварцбург-Рудолштат Рудолштат
  Шварцбург-Зондерсхаузен Зондерсхаузен
  Валдек-Пирмонт Аролзен
Слободни и ханзини градови
  Бремен
  Хамбург
  Либек

Поврзано

уреди