Едуар Мане (француски: Édouard Manet; Париз, 23 јануари 1832 - Париз, 30 април 1883) — француски сликар, непосреден претходник на импресионистите.

Едуар Мане
портрет одНадар
НационалностФранцузин
Познат(а) посликарство
Значајни делаПојадок на тревата (Le déjeuner sur l'herbe), 1863

Олимпија , 1863

Барот во Фоли-Бержер (Le Bar aux Folies-Bergère), 1882
Правецреализам, импресионизам

Неговото платно „Појадок на трева“, претставува една од првите слики, со која отстапи од конвенционалниот академски начин на сликање. Претежно сликаше во масло и тоа портрети (Зола, Клемансо, Пруст и други), но една од најомилените теми му беше сликањето во природа.