Антонин Дворжак (чешки: Antonín Leopold Dvořák) (8 септември 1841 - 1 мај 1904) — чешки композитор и диригент. Во неговите дела главно се застапени комбинации од народната музика со симфониска и камерна музика.

Антоњин Дворжак

Роден е во Чешка ,во околината на главниот град Прага , која тогаш се наоѓа во рамките на Австроунгарија. Таму го поминува скоро целиот свој живот.

Најпознати дела

уреди
 • Опери
  • Русалка
  • Јакобин
  • Ѓавол
 • Симфонии
  • Симфонија на Новиот Свет
 • Концерти
  • За виолина
  • За виолончело
  • За клавир и оркестар
  • Хумореска
  • Словенски игри

Надворешни врски

уреди