Вилијам Томсон Келвин

Вилијам Томсон - Лорд Келвин (26 јуни 1824 - 17 декември 1907) — роден во Белфаст, Ирска во семејство на професор по математика. До десетогодишна возраст образованието го добивал од татка си, а потоа бил запишан во Универзитетот во Глазгов, каде што татко му станал професор. Малиот Вилијам одлично ја следел универзитетската програма. таму ги запознал големите достигања на математиката, а потоа во Кембриџ и Париз и достигањата на физиката. Подоцна и тој станал професор на универзитет. Најважни му се трудовите по термодинамика, електродинамика, а се занимавал и со механика и хидродинамика.

Вилијам Томсон