Александар фон Хумболт

Александар фон Хумболт (1769-1859) — германски истражувач, зоолог и географ.

Александар фон Хумболт
Портрет на Александар фон Хумболт. Ј. К. Штилер, 1843 г.
Роден(а)14 септември 1769
Берлин, Германија
Починал(а)мај 6, 1859(1859-05-06) (возр. 89)
Берлин
НационалностПрусијанско
Полињагеографија
Познат поБиогеографија, Космос (1845)
Влијание одШелинг
Влијаел врзДарвин
Потпис

Хумболт почнал да ја проучува Јужна Америка во 1799 г., заедно со францускиот ботаничар Еме Бонплан (1773-1858). Тие пет години ја проучувале геологијата и растенијата на овој континент. Хумболт прв се искачил на Чимборасо, највисокиот врв во Еквадор, и ја опишал неговата околина.