Бернхард Риман

германски математичар

Георг Фридрих Бернхард Риман е германски математичар кој има голем придонес кон математичката анализа, теоријата на броеви и диференцијалната геометрија. Во областа на реалната анализа, Риман е најпознат поради воведувањето на интегралот, Риманов интеграл и Фуријеровиот ред.

Бернхард Риман
Риман во 1863 година
Роден(а)Георг Фридрих Бернхард Риман
17 септември 1826
Брезеленц, Кралство Хановер (денес Германија)
Починал(а)20 јули 1866(1866-07-20) (возр. 39)
Селаска, Кралство Италија
ЖивеалиштеКралство Хановер
НационалностГерманец
Полиња
УстановиГетингенски универзитет
Образование
Теза„Grundlagen für eine allgemeine Theorie der Funktionen einer veränderlichen complexen Größe“ (1851)
Докторски менторКарл Фридрих Гаус
Други ментори
Значајни студентиГустав Рох
Едвард Зелинг
Потпис

Надворешни врски уреди