Муцухито или Меиџи (3 ноември 1852 - 30 јули 1912), бил цар на Јапонија, кој во текот на својата власт (1867-1912) ги укинал шогунатите, воспоставил централна власт и ја преобразил Јапонија во современа држава.

Муцухито
цар Муцухито

„Меиџи“ значи „Просветлениот“, и по оваа особина е наречен цел тој период на јапонската историја — периодот Меиџи.