Рудолф Дизел


Рудолф Дизел (германски: Rudolf Diesel) (Париз, 18 март 185829 септември 1913) бил германски инженер и научник.

Рудолф Дизел

Во 1897 година, тој го конструира првиот мотор со внатрешно согорување на принципот со самопалење, наречен „дизел - мотор“.