< XVIII век XIX век XX век >
01 02 03 04 05 06 07 08 09 10
11 12 13 14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27 28 29 30
31 32 33 34 35 36 37 38 39 40
41 42 43 44 45 46 47 48 49 50
51 52 53 54 55 56 57 58 59 60
61 62 63 64 65 66 67 68 69 70
71 72 73 74 75 76 77 78 79 80
81 82 83 84 85 86 87 88 89 90
91 92 93 94 95 96 97 98 99 00

19 век започнува на 1 јануари 1801 г. и завршува на 31 декември 1900 г.

Настани

уреди

Настани во Македонија

уреди

Архитектура

уреди

Уметност

уреди

Настани во светот

уреди
 
Мапа на светот одз 1897 година. Британската Империја (обележено розово) била една од најмоќните сили во 19 век.

1800-ти

уреди

1810-ти

уреди
 
1816: Шака Зулу се издигнува како водач на кралството Зулу

1820-ти

уреди

1830-ти

уреди
 
Семјуел Морзе

1840-ти

уреди

1850-ти

уреди
 
Јуриш на лесната коњица во текот на Кримската војна

1860-ти

уреди
 
Првиот брод плови низ Суецкиот Канал

1870-ти

уреди
 
Александар Грејам Бел користи прототип на телефон
 
Томас Едисон 1878

1880-ти

уреди

1890-ти

уреди

Личности

уреди

Личности од Македонија

уреди

Книжевност

уреди

Личности од светот

уреди

Антропологија

уреди

Сликарство

уреди
 
Винсент ван Гог

Реализмот и романтизмот во раниот 19 веку доведуваат до импресионизмот и постимпресионизмот во втората половина на 19 век. Париз станува уметнички центар на светот.

Музика

уреди
 
Лудвиг ван Бетовен

Соната во текот на класичната ера созрева како примарна форма во инструменталните композиции во текот на 19 век. Голем дел од музиката се вбројува под романтична музика.

Книжевност

уреди
 
Јохан Волфганг фон Гете
 
Александар Сергејевич Пушкин

Наука

уреди
 
Александар Грејам Бел

Филозофија и религија

уреди
 
Карл Маркс

Политика

уреди
 
Џузепе Гарибалди

Откритија

уреди

19 век како тема во уметноста

уреди
  1. Viljem Batler Jejts, Kula. Beograd: Beogradski izdavačko-grafički zavod, 1978, стр. 142.