Октомври или листопад — десеттиот месец во годината според грегоријанскиот календар и еден од седумте месеци според овој календар што имаат 31 ден.

Октомври, од молитвеникот на војводата од Бери, 15 век

Октомври како тема во уметноста и во популарната култура

уреди

Октомври се јавува како тема во делата од уметноста и популарната култура, како:

Наводи

уреди
  1. Miroslav Krleža, Lirika. Sarajevo: Svjetlost, 1966, стр. 36-37.
  2. Живко Николовски, Низа ситно нанижана. Скопје: Детска радост, 1985, стр. 39.
  3. A. S. Puškin, Lirika. Rad, Beograd, 1979, стр. 126-130.
  4. Discogs, U2 – October (пристапено на 24.5.2021)