Список на византиски цареви

список на статии на Викимедија

Ова е список на византиските владетели поделени според династија.

Местото на крунисување на византиските цареви во црквата Аја Софија

Константинова династија Уреди

Нединастички владетели Уреди

Валенсово - Теодосиева династија Уреди

Лавова династија (457 - 518) Уреди

Јустинијанова династија (518 - 602) Уреди

Нединастички владетели Уреди

Ираклиева династија (610 - 711) Уреди

Нединастички владетели Уреди

Ираклиева династија (повторно) (705 - 711) Уреди

Нединастички владетели Уреди

Сириска династија (717 - 802) Уреди

Нединастички владетели Уреди

Аморијанска династија (820 - 867) Уреди

  • Михаил II (Μιχαήλ Β' ο Τραυλός η Ψηλλος) (770 - 829, владеел 820 - 829) – Византиски стратег, зет на Константин VI
  • Теофил (Θεόφιλος) (813 - 842, владеел 829 - 842) – син на Михаил II
  • Света Теодора (Θεοδώρα) (владала 842 - 855) – жена на Теофил; царица која владала во име на својот син Михаил III; прогласена за светтелка
  • Михаил III Пијаницатата (Μιχαήλ Γ' ο Μέθυσος) (840 - 867, владеел 842 - 867) – син на Теофил

Македонска династија (867 - 1056) Уреди

Нединастички владетели Уреди

  • Михаил VI Вринга (Μιχαήλ ΣΤ' ο Στρατιωτικός) (владеел 1056 - 1057) – избран од страна на Теодора пред нејзината смрт

Династија Комнини (1057 - 1059) Уреди

Династија Дука (1059 - 1078) Уреди

Династија Комнини (повторно) (1081 - 1185) Уреди

Династија на Ангелите (1185 - 1204) Уреди

Династија на Ласкарисите (Никејско Царство) (1204 - 1261) Уреди

Династија на Палеолозите (обновена Византија) (1261 - 1453) Уреди

Династија на Палеолзите (во егзил) Уреди