Грацијан бил римски цар. Познат и како Флавијан Грацијан Август. Со Римското Царство управувал од 375 до 383 година. Тој е син на Валентинијан I.

Грацијан
Роден 8 април 359
Починал 25 август 383
Биста на Грацијан Глиптотек - Минхен - Германија 2017 година[1][2]

Наводи

уреди
  1. Weitzmann, Kurt (1977). Age of Spirituality: Late Antique and Early Christian Ar. Metropolitan Museum of Art. стр. 25.
  2. Lenaghan, J. (2012). „Portrait head of emperor with sideburns (Gratian or Honorius?). Augusta Treverorum (Belgica II). Late fourth to early fifth century“. Last Statues of Antiquity. LSA-584.