Валентинијан I бил римски цар. Познат и како Флавиј Валентинијан или Валентинијан Велики[1][2][3][4]. Со Римското Царство управувал од 364 до 375 година. По смртта на Јовијан бил прогласен за цар во Никеја во 364 година. По еден месец својот брат Валенс го направил соцар. Починал од мозочен удар во 375 година.

Валентинијан I
Роден 321
Панонија
Починал 375
Едрене

Наводи

уреди
  1. Philip Schaff, A Select Library of the Nicene and post Nicene Fathers of the Christian Church, Volume 3. Eerdmans Publishing, University of California, 1956. p 146
  2. Edward Kenneth Rand, Founders of the Middle Ages. Dover Publications, University of Michigan, 1957. p 76
  3. Michael Whitby, Mary Whitby, Chronicon Paschale 284–628 AD. Liverpool University Press, University of Michigan, 1989. p 51, 53
  4. Gilbert Dagron, Emperor and priest: the imperial office in Byzantium. Cambridge University Press, 2003. p 26