Лав II (цар)

византиски цар

Лав II бил цар на источниот дел од Римското Царство, познат како Византија. Познат и како Флавијан Лав Јуниор. Син е на Зенон и Аријадна, ќерка на Лав I и Верина. Со Византија управувал од 18 јануари 474 до 17 ноември истата година. Неговиот дедо Лав I го прогласил за совладетел и цар во 473 година. По неговата смрт и по совет на мајка му и баба му го остапил престолот на својот татко Зенон и останал совладетел. По своето кратко управување од седум месеци умрел од болест на 17 ноември 474 година.

Лав II
Роден 467
Починал 17 ноември 474
Цариград